Hava Nozulları Nedir?
Hava nozulu; güçlü üfleme gücünden yararlanarak daha çok noktasal alanlarda kullanılan sistemlere hava nozulu denir. Fabrikasyon üretim tesislerinde üfleme kuvvetine ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılırlar. Akışkan haldeki maddelerden ziyade daha çok toz formundaki maddeler ile alakalı kullanımı söz konusudur. Üfleme kuvveti ihtiyacı doğan üretimlerde hava nozulu kullanmak belirli ölçüde enerjiden tasarruf etmeyi sağladığı gibi iş yükünü de azaltır. Hava nozulu kullanıldığı takdirde ürün; titreşim ve yer çekimi etkisi ile noktasal alanda temizlik sağlar. Hava nozullarında aşınma önleyici silikon hammaddeli kauçuk kullanılır ve bu kauçuklar iki farklı işlem ile çalışırlar. Bunlardan ilki enjeksiyondur. Hava nozullarında tercih edilen enjeksiyon işlemi sıkıştırılmış havanın silo duvarı boyunca çevreye doğru enjekte etme işlemine verilen addır. Öte yandan titreşim işlemi ise hava basıncının değişmesi nedeniyle yüksek frekansa doğru titreme kuvveti ile yapılan işleme verilen addır.
Hava Nozulları ne için kullanılır?
Hava nozulları üretim tesislerinde daha çok havalandırma kollarındaki işlevselliği açısından tercih edilir. Hava nozulları bu tip üretim tesislerinde toz, granül veya akışkan haldeki maddelerin üfleme kuvvetiyle ayrıştırılması için kullanılır. Hava yükselteçleri gibi işlevleri olan hava nozulları dış ortamdaki havayı içlerinden geçirerek üreticiye üretim esnasında büyük kolaylık sağlarlar. Havalandırma sistemlerinde hava nozullarının büyüklüğü ne kadar büyük ise hava akışı ile maddeyi yükseltme işindeki verim o kadar büyük olur.
Hava Nozullarının avantajları nelerdir?
Hava nozullarının üreticiye sağladığı en büyük avantaj üretim tesislerindeki akışkanlıktır. Bu akışkanlığı sağladığı yöntemlerde ise alınan verim daha yüksek olduğu için fabrikasyon üretimdeki verimliliği de arttırır. Bu avantajları sağlamak için ise bir takım şartların gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi ise çalışma ısısıdır. Hava nozullarının çalışma ısısı -20 ile 80 derece arasındadır. Bir diğer önemli şart ise üfleme kuvvetinde kullandığı basınç türüdür. Hava nozulları gaz basıncı ile çalışır ve bu basınç türü ile çalışması hava nozullarının uzun süreli çalışmasına sebebiyet verir. Bunların yanı sıra hava nozullarının avantajları olarak hızlı ve kolay montaj edilebilmesi de sayılabilir. Olası bir yedek parça ihtiyacı söz konusu olduğunda ise yedek parçalarının kolay bir şekilde tedarik edilebilmesi de üreticiler için bir avantajdır.
Ürünü incelemek için tıklayın.
İletişime geçmek için tıklayın.